Forskjellen på stål og aluminium

stål og aluminium og er to forskjellige typer metall som har en rekke forskjeller i egenskaper, bruksområde og applikasjoner.

Aluminium og stål er to forskjellige typer metall som har en rekke forskjeller i egenskaper, bruksområde og applikasjoner.

Alvøen AS leverer lasermaskiner for varig merking av alle typer materialer. Kutting av plastskilt, trafolytt, akryler (plexiglass), finer, MDF og veldig mye mer. En Co2-laser har mange egenskaper og er nyttig i enhver bedrift, skole, universitet, arkitekt, makerspace og fablab virksomhet.

Noen av de viktigste forskjellene mellom aluminium og stål er:

Lasergraveringsmaterialer eloksert aluminium

 1. Tetthet: Aluminium er mye lettere enn stål, med en tetthet på omtrent 2,7 gram per kubikkcentimeter, sammenlignet med stålens tetthet på 7,8 gram per kubikkcentimeter.
 2. Styrke: Stål er sterkere enn aluminium, med høy bøyelighet. Imidlertid er aluminium mer fleksibel og har bedre utmattelsesmotstand, noe som betyr at den kan være bøyd og formet uten sprekker.
 3. Korrosjonsbestandighet: Aluminium har utmerket korrosjonsmotstand og ruster ikke som stål. Dette gjør det ideelt for bruk i miljøer der korrosjon er en utfordring, for eksempel i off-shore-, luftfarts-, marin- og byggebransje.
 4. Ledningsevne: Aluminium er en god leder av strøm og varme, mens stål er en dårlig leder av begge. Dette gjør aluminium til et populært valg for elektriske anvendelser, mens stål primært foretrekkes for sine mekaniske egenskaper.
 5. Kostnad: Stål er generelt rimeligere enn aluminium, selv om kostnadene for hvert materiale kan variere avhengig av faktorer som markedsforhold og metallets spesifikke karakter.
 6. Oppsummert har aluminium og stål hver sine unike egenskaper og fordeler, og valget mellom dem avhenger av de spesifikke kravene til applikasjonen der metallet skal brukes.

Ulike laserindustrier

316 stål

316 stål er en type rustfritt stål som inneholder en høy mengde krom, nikkel og molybden. Disse elementene gir 316 stål sin eksepsjonelle korrosjonsmotstand, noe som gjør det egnet for bruk i tøffe, etsende miljøer som saltvann, kjemisk prosessering og matforedling.

En av de viktigste fordelene med 316 stål er dens evne til å motstå groptæring og sprekk korrosjon i kloridmiljøer, noe som gjør det ideelt for marine og kystnære applikasjoner. Det er også svært motstandsdyktig mot intergranulær korrosjon, som kan oppstå når stålet blir oppvarmet og avkjølt.

I tillegg til korrosjonsmotstanden, har 316 stål høy holdbarhet og styrke, noe som gjør det til et ideelt materiale for bruk i et bredt spekter av applikasjoner, inkludert:

 • Kjemisk prosessutstyr
 • Medisinsk utstyr
 • Marine utstyr og beslag
 • Matforedlingsutstyr
 • Farmasøytisk prosessutstyr
 • Skilting

Oppsummert er 316 stål et allsidig og pålitelig materiale som gir utmerket ytelse i utfordrende miljøer.

Stålskilt for laser

Aluminium

Aluminium er et sterkt metall, til tross for den lave vekten. Dette gjør det til et populært valg for applikasjoner som krever høye styrke-til-vekt-forhold. Aluminium brukes i et bredt spekter av bruksområder, inkludert konstruksjon, transport, emballasje, elektriske ledninger og maskiner. Det er ofte legert med andre metaller, som kobber, magnesium og sink, for å forbedre styrken og holdbarheten.

Korrosjonsbestandighet:  Aluminium danner naturlig et beskyttende oksidlag på overflaten, som bidrar til å forhindre korrosjon. Dette gjør det til et godt valg for utendørs bruk der eksponering for fuktighet og andre elementer er en utfordring.

Resirkulerbarhet:  Aluminium er 100 % resirkulerbart, noe som betyr at det kan smeltes ned og gjenbrukes uten å miste egenskapene. Dette gjør det til et bærekraftig valg for et bredt spekter av bruksområder.

En vanlig måte å behandle aluminium på er eloksering. Eloksering er en elektrokjemisk prosess som skaper et beskyttende oksydlag på overflaten av metallkomponenter. Dette laget gir flere fordeler, inkludert ulike farger, forbedret korrosjonsbestandighet, forbedret slitestyrke, forbedret overflatehardhet og forbedrede estetiske egenskaper.

Oppsummert er fordelene med aluminium et allsidig og populært materiale som brukes i et bredt spekter av bransjer, fra konstruksjon, skilting, elektronikk og emballasje.

Eloksert aluminium for laser

Vanlige industrier som bruker stål og aluminium fra Alvøen AS er blandt annet On-Shore/Off-Shore, shipping, fiskeindustri, elektroindustri og andre typer industrier som krever materialer som er slitesterke, varme og værbestandige.


Metallskilting brukes ofte i industrien til en rekke formål, inkludert sikkerhet, identifikasjon og skilting. Metallskilt foretrekkes fremfor andre materialer, for eksempel plast eller papir, fordi de er mer holdbare, langvarige og motstandsdyktige mot tøffe miljøforhold.

Her er noen eksempler på hvordan metallskilt brukes i industrien:

 

 1. Sikkerhetsskilt: Metallsikkerhetsskilt brukes for å varsle arbeidere og besøkende om potensielle farer og sikkerhetsprosedyrer. Disse skiltene er vanligvis laget av aluminium eller rustfritt stål og er ofte fargerike med stor, lettlest tekst og symboler. Vanlige sikkerhetsskilt inkluderer "Fare", "Forsiktig" og "Advarsel".
 2. Identifikasjonsskilt: Metallidentifikasjonsskilt brukes til å merke utstyr, maskiner og deler. Disse skiltene er vanligvis laget av aluminium, messing eller rustfritt stål og kan inneholde informasjon som delenummer, serienummer og produsentinformasjon.
 3. Retningsskilt: Veifinningsskilt i metall brukes til å lede folk rundt industrianlegg og lager. Disse skiltene er ofte laget av aluminium eller rustfritt stål og kan inneholde piler, tekst og symboler for å indikere retningen til forskjellige områder og aktiviteter.
 4. Egendefinerte skilt: Metallskilting kan også tilpasses til spesifikke formål, for eksempel å vise firmalogoer eller gi instruksjoner for spesifikke oppgaver. Spesialtilpassede metallskilt er vanligvis laget av aluminium eller rustfritt stål og kan kuttes i forskjellige former og størrelser.
 5. Oppsummert er metallskilting et pålitelig og langvarig alternativ for industrielle applikasjoner. Det er viktig å velge riktig materiale, størrelse og stil for hvert enkelt bruksområde for å sikre at skiltene er effektive og gir tydelig informasjon.

Alvøen AS leverer ferdige utskjærte skiltemner på mål både i 316 syrefast stål, ubehandlet aluminium og eloksert aluminium i ulike farger. Emnene kommer ferdig utskjært på brett til kundene våre klare for å gravering enten med Co2 laserkutter eller CNC fres. Kan leveres som firkantede, med eller uten avrundede hjørner og hull. Ovale med eller uten hull.

Vi leverer også metallemner ferdig behandlet med merkespray. Merkespray er et belegg som påføres metallet før det legges i lasermaskinen før merking. Dette belegget blir brukt av lasergravører for å lage permanent høykvalitetsmerking på metall, glass, keramikk og andre materialer. Merkesprayen består i hovedsak av en blanding av keramiske partikler som er fritt flytende i en væske. Når denne væsken påføres et underlag og deretter lasergraveres, skaper den et svart, høykontrastmerke som er svært holdbart og motstandsdyktig mot falming, slitasje og kjemikalier.

Stålskilt for gravering og laser

Super Duplex stål

En annen type stål Alvøen AS leverer er Super Duplex. Super dupleks-stål er en type rustfritt stål som inneholder et høyt nivå av krom, molybden og nikkel, sammen med andre elementer som nitrogen og kobber. Den har utmerket korrosjonsbestandighet og høy styrke, noe som gjør den egnet for bruk i krevende miljøer som offshore olje- og gassproduksjon, kjemisk prosessering og avsaltingsanlegg.

Super dupleks-stål har fått navnet sitt fra sin tofasede mikrostruktur, som består av like deler austenittiske og ferritiske faser. Denne mikrostrukturen gir stålet sin unike kombinasjon av styrke og korrosjonsbestandighet.

En av de viktigste fordelene med superdupleks-stål er dets motstand mot grop- og sprekkkorrosjon, som kan være et stort problem i krevende miljøer. Den har også utmerket motstand mot spenningskorrosjon og erosjon, noe som gjør den til et populært valg for høytrykks- og høytemperaturapplikasjoner.

Super dupleksstål er vanligvis dyrere enn andre typer rustfritt stål på grunn av det høye innholdet av legeringselementer. Imidlertid kan dens overlegne ytelse i krevende miljøer gjøre det til et kostnadseffektivt valg i det lange løp.

Oppsummert er superdupleks-stål et høyytelsesmateriale som tilbyr utmerket korrosjonsbestandighet og styrke, noe som gjør det til et populært valg for et bredt spekter av bruksområder i olje- og gassindustrien, kjemisk prosessering og avsaltingsindustrien.

Super Duplex (PREN-verdi 38-45)

C=0,030 max, Mn=1,2 max, Ni=6,0-8,0, Cr 24-26 %, Mo 3,0-4,0 %

Super Duplex 1.4410 NO1 NORSOK MDS-D55 15-50 mm.

Super Duplex (25Cr) er spesielt egnet for:

 • Varmevekslere, behandling for gass og olje
 • Broer, spesielt der det er kaldt klima
 • Rør i prosesser som inneholder klorider
 • Sjøvann-injeksjon
 • Lastetanker, rør for kjemikalieskip
 • Aksler, rotorer og hydrauliske ledninger
 • Trykk over 400 Bar
 • Korrosjonsbestandig mot sjøvann <15°C


Høy styrke og lav korrosjon gjør at Super Duplex ofte blir brukt i følgende bransjer:

 • Olje- og gassproduksjon
 • Petrokjemisk industri
 • Marin og skipsfart
 • Vannbehandling
 • Kjemisk behandling

Stålskilt med sort merking cermark

Grunner til å bruke metall i skilting i steden for plast.


Metallskilting et pålitelig og langvarig alternativ for industriell og utendørs skilting. Det er viktig å velge riktig type metalltype og beskyttende belegg for hvert spesifikke brukstilfelle for å sikre at skiltene forblir i god stand i lang tid.

 1. Holdbarhet: Metallskilt er vanligvis laget av materialer som aluminium, rustfritt stål eller messing, som er motstandsdyktige mot vær, korrosjon og andre former for slitasje. Som et resultat er metallskilt langvarige og krever sjeldnere utskifting enn skilt laget av andre materialer.
 2. Synlighet: Metallskilt er typisk malt i lyse farger med tydelig, lettlest tekst og symboler, noe som gjør dem godt synlige og leselige på avstand.
 3. Tilpassning: Metallskilt kan enkelt tilpasses når det gjelder størrelse, form og design for å passe spesifikke behov og preferanser. Den kan også laserskjæres med en kraftig fiberlaser, eller graveres for å lage permanente merker med intrikat grafikk og logoer.
 4. Visuelt uttrykk: Metallskilt har et profesjonelt utseende som gir deg følelsen av at noe er av høy kvalitet, som igjen kan forbedre utseendet og inntrykket av en bedrift eller industri.
 5. Bærekraft: Metallskilting er et bærekraftig alternativ siden materialet kan resirkuleres, noe som reduserer miljøpåvirkningen av skiltproduksjon.

Metallskilting et pålitelig og langvarig alternativ for en rekke bruksområder, inkludert sikkerhet, identifikasjon og kommunikasjon. Holdbarhet, synlighet, formbarhet, visuelle uttrykk og bærekraft gjør denne typen skilting til et populært valg for bedrifter, industrianlegg og offentlige rom.

Snakk med oss om ditt merkebehov

Alvøen er din solide maskinleverandør og engasjerte servicepartner. Vi leverer lasermaskiner for permanent merking. Vi har lang erfaring med varig merking og veileder deg for å finne den maskinen som passer ditt merkebehov.

Vi har siden starten levert over 3500 maskiner til kunder med forskjellig merkebehov. Vi leverer også materialer. Vi har Norges største utvalg av plater og emner for merking lagerført. Kontakt oss for en uforpliktende og hyggelig samtale.

TAGS: STÅLSKILT, PERMANENT MERKING, CO2 LASER, LASERGRAVERING, 316SKILT, GRAVERINGSMATERIALER, CNC, INDUSTRIMERKING, MERKESYSTEMER,
LASERMASKIN,  STÅLEMNER, METALLSKILT, SUPER DUPLEX STÅL, METALLSKILTING, METALLSKILT PRODUKSJON, ALUMINIUM, ALUMINIUMSSKILT, RESIRKULERBAR

Related articles