Bruk av laser i undervisning

Når Åkrehamn Videregående skole skulle investere i utstyr til sin maskinpark var laserkutter et helt åpenlyst valg til deres skaperverksted.

Bruk av laser i undervisning hos Åkrehamn VGS

Når Åkrehamn Videregående skole skulle investere i utstyr til sin maskinpark var laserkutter et helt åpenlyst valg til deres skaperverksted.

August 2018 åpnet Åkrehamn Videregående Skole sitt eget skaperverksted for elevene. Etter mye grundig planlegging med mange ulike ønsker og behov landet verksteds ledelsen på et stort utvalg maskiner til sin maskinpark. Epilog Zing24 laserkutter fra Alvøen AS ble en av disse maskinene.

Laserkutting i finer og tre

Ungdomsbedrifter (UB)

Åkrehamn VGS sitt skaperverksted har en del mindre ungdomsbedrifter som bruker verkstedet flittig. De lager ting på bestilling fra lokale bedrifter som ønsker unike eller personlige produkter. Det kan for eksempel være graverte glass til ulike arrangementer, modeller, gravering av trefjøler, personlige dørskilt, og postkasseskilt. En laserkutter kan gi mye læringsutbytte til elevene

Ulike materialer som egner seg godt til laserkutting og gravering.

Materialer det går mye av på verkstedet er stort sett MDF, bjørkefiner og ulike typer akryler. Dette er materialer som egner seg bra til modeller, små elektriske bokser, skilt, sjakkbrikker, byggesett, spill mm. 

Opplæring og bruk av lasermaskinen

Når elevene skal få opplæring i bruk av laserkutteren er det Skolens IKT kontor som gir de en innføring. Elevene får da en basisinnføring i Flexi designer og lasermaskinen slik at de selv skal få lov til å prøve og feile på egenhånd. De fleste har en databakgrunn og finner fort frem i programvaren som følger med maskinen. Maskinen har også en brukervennlig meny som gjør det enkelt for elevene å navigere seg rundt på selve maskinen. Ved kjøp av maskin vil Alvøen AS bistå med installasjonshjelp og opplæring av lærere/ledere i maskinbruk og programvare.

Makerspace / skaperverksted ideologi

Et skaperverksted er en form for digital sløyd, et rom fylt av verktøy og nyskapende teknologi som f.eks. 3D-printere, 3D-scannere, laserskjærere og roboter som lar deg skape ting på nye måter. Et skaperverksted inspirerer folk til å gå fra å være forbrukere til å bli skapende mennesker ved å kombinere kunst, teknologi og vitenskap på nye og innovative måter.

Tanken bak skaperverkstedene er å ha et verksted for annen type læring enn det skolen underviser. Eksempel på dette: I steden for at en elev får beskjed om å koke et egg i 8 min, vil eleven på et skaperverksted få utlevert vann og et egg og må selv finne ut hvor lenge de må koke egget.

Verkstedet er åpent for alle avdelingene på skolen. Det vil si at alle de ulike yrkesgruppene har tilgang på muligheten til å utfolde seg og forske på sine felt ved hjelp av de ulike maskinene. 

Grunner til å velge laserkutter i undervisning:

  • Stort bruksområde.
  • Elevene lærer å arbeide praktisk og digitalt. 
  • Forberede elever og lærlinger på arbeidslivet
  • Elevene kan jobbe i 2D og 3D
  • Godt supplement kombinert med andre maskiner
  • Gir elevene mestringsfølelse

Materialer du kan gravere med lasermaskin

Maskin fra Alvøen AS

Innkjøp av maskin til skaperverkstedet ÅkraMakers
Når Åkrehamn VGS skulle kjøpe inn maskin innhentet de pris fra 3 ulike leverandører. Valget falt på Alvøen AS med Epilog Zing 24. Det var viktig for skolen at de hadde en leverandør som kunne være raskt tilgjengelig, og med et stort delelager slik at de kunne holde maskinen operativ så mye som mulig uten forsinkelser på grunn av lange leveransetider. De trengte også en maskin som var brukervennlig, sikker og et passende format for deres verksted. 

Laserkutter hos Åkrehamn skole

- Vi har vært kjempe fornøyd med valget vårt. Laseransvarlige Geir Myhrvold hos Alvøen AS er alltid tilgjengelig, fikser alltid opp og er fleksibel. Han hadde forståelse for at vi handlet ut i fra et budsjett og fant en økonomisk løsning for vårt behov, sier Per Kenneth IT ansvarlig ved Åkrehamn VGS.

Per Kenneth forteller også han en gang hadde problemer med en styring i maskinen, men ringte Geir og fikk delen tilsendt pr post etter par dager. Han fikk derretter tilstrekkelig hjelp via telefon slik at han raskt kunne installere delen selv. Han sier også at han er veldig fornøyd med supporten hos Alvøen AS.

Per Kenneth IT ansvarlig ved Åkrehamn VGS

Per Kenneth IT ansvarlig ved Åkrehamn VGS

Brettspill laget av VG2 Barn og ungdomsarbeider

Under er et eksempel på et stykke arbeid noen elever fra VG2 Barne og Ungdomsarbeider linjen på Åkrehamn Videregående skole har laget. Oppgaven her var at elevene skulle lage et vennespill som ikke handlet om å vinne eller tape. De har brukt laserkutter for å lage selve spill-brettet og 3D skriveren til å lage terningene.

Spill laget med laser

Snakk med Alvøen AS om ditt merkebehov

Alvøen AS er din solide maskinleverandør og engasjerte servicepartner. Vi leverer lasermaskiner for permanent merking. Vi har lang erfaring med varig merking og veileder deg for å finne den maskinen som passer ditt merkebehov.

Vi har siden starten levert over 3500 maskiner til kunder med forskjellig merkebehov. Vi leverer også materialer. Vi har Norges største utvalg av plater og emner for merking lagerført. Kontakt oss for en uforpliktende og hyggelig samtale.

Kontakt oss:

Related articles