Campus Førde - Høgskulen på Vestlandet

Lasermaskin installasjon på skolen. Et knutepunkt for studentar og det lokale næringslivet

Alvøen AS er med på flyttelasset til Campus Verftet

Campus Verftet med sitt store nye verksted på 1000m2 åpner dørene 15.august 2022. Det gir elever, bedrifter og andre aktører tilgang til et verksted med et raust utvalg av moderne maskiner for produksjon og testing av prototyper og modeller. 

Campus Verftet i Førde

Campus Verftet verksted - HVL FØRDE

Campus Verftet er eit samarbeid mellom Høgskulen på Vestlandet, Fagskulen i Sogn og Fjordane (Vestland Fylkeskommune) og fleire aktørar i næringslivet lokalt. Saman har de bygd opp eit felleslokale med laboratorium som kan brukast både av næringslivet og av studentar, med rom for å skape nye løysingar innan robotikk, automasjon, elkraft, bygg og helseteknologi. 

Felleslokalet er åpent både for studenter og næringsliv. Dette gjør at rommet fungerer som et knytepunkt mellom bedrifter og studenter. Campus Verftet er ein regional arena for innovasjon og nyskaping, oppdatert med topp moderne utstyr.

Lasermaskin med på flyttelasset

Installasjon av laserkutter Epilog Fusion Pro -  HVL FØRDE

I åpningen av det nye Campus Verftet verkstedet fulgte det med en Epilog Fusion Pro 48 lasermaskin fra Alvøen AS. Selve flytteprossessen viste seg å bli en utfordring siden den enkleste løsningen for å få maskinen på plass i det nye verkstedet innebar å heise den opp 10m og direkte inn i 3 etg. Siden det ble for komplisert å transportere maskinen gjennom bygget bestemte Campus Verftet teamet seg for å flytte maskinen inn gjennom vinduet før bygget ble ferdigstilt.

Valg av maskin til maskinpark

Når LAB ansvarlig for verskedet til Campus Verftet Bengt Edvardsen skulle velge lasermaskin i 2020 så ble det lagt til grunn en del kriterier. Øverst på listen stod kvalitet og brukervennlighet. Det gjorde at lasermaskinen fra Epilog ble høyt prioritert som et relevant  alternativ. Bengt hadde også erfaring med en Epilog Zing maskin fra tidligere prosjekter for Pro opplæringskontoret. Han oppfattet Zing som en stabil maskin, presis og med enkelt brukergrensesnitt.

Epilog Fusion Pro 48 lasermaskin

Epilog Fusion Pro

Epilog Fusion Pro 48 er den største maskinen i Pro serien til Epilog. Med et arbeidsbord på 1219 x 914 x 311 mm, 5G akselerasjon, kamera for sanntidsposisjonering og inntil 120 watts metalltube med keramisk kjerne , er maskinen ledende i markedet i sin klasse.

Bruk av laser på verkstedet

Lasergraverings materialer

Siden verkstedet er åpent for ulike grupper så er bruken avhengig av behovet. Studentene bruker den i stor grad til prototyper, modeller og testing. De er også veldig avhengig av den for å kunne lage arbeider til ferdigstilling av hovedoppgave, bacheloroppgave eller masteroppgave. Verkstedet er også åpen for bedrifter, enkeltpersonsforetak og ulike organisasjoner. Det gjør at lokale industribedrifter enkelt kan få tilgang og opplæring på et bredt utvalg maskiner.

En bedrift som har brukt verkstedet aktivt er Tibber. Dette er et selskap som driver med strømteknologi. De har brukt lasermaskinen til å skjære ut merker til ulike elektroniske komponenter. Verkstedet har også et enkeltpersonsforetak som har brukt maskinen til å utvikle et beskyttelsesdeksel til sensorer brukt i offentlige bygg.

Maskinen blir brukt flittig og selv om det stort sett er ledelsen for verkstedet som står for selve bruken av maskinen, så vil det være mulig for de som ønsker å få opplæring i programvare og de ulike funksjonene til laseren. LAB ansvarlig Bengt mener at om en har litt teknisk databakgrunn så plukker de fleste lett opp programvaren.

Materialer det blir brukt mye av er akryl, tofarget plastlaminat, syrefast stål og aluminium

Erfaring med Epilog Fusion Pro maskinen

Campus Verftet kjøpte maskinen i 2020 og har hatt lite utfordringer i løpet av de 2 årene de har hatt maskinen. Da de skulle investere i en lasermaskin ønsket de å oppgradere til en maskin med større arbeidsområde, autofokus, kamerafunksjon, styrke  og hastighet. De føler at Fusion Pro maskinen har levert i forhold til disse kravene.

I begynnelsen hadde de en del utfordringer i forhold til kontakt med maskinen. Det viste seg å være på grunn av streng sikkerhet i nettverket. Løsningen var å gi maskinene på verkstedet egne nettverk. Når dette ble endret så fungerer maskinen som den skal.

Verkstedet valgte også en del tilleggsutstyr når de kjøpte maskinen. Blandt annet en roterende jigg som gir de mulighet til å gravere på sylinderformede objekter, vektorskjærebord og programvaren Flexi Designer.  

Erfaring med Alvøen AS og maskinservice

LAB ansvarlig for i Campus Verftet Bengt Edvardsen og Alvøen AS har en lang relasjons historie som strekker seg over 10 år. Det gjorde at Bengt følte seg trygg når han valgte å bruke Alvøen AS som leverandør av maskin til Campus Verftet.

Som med tidligere laser kjøp, så sier Bengt at det denne gangen også har gått som planlagt med tanke på dialog i kjøpsprosess, levering og installering av Epilog Fusion Pro 48. Hans erfaring med Epilog er at de utvikler og produserer kvalitetsmaskiner og er inovative.

Siden Alvøen AS kunne levere maskin ut i fra verkstedets kriterier og kunne love rask service med komplett delelager, så landet Campus Verftet på Alvøen AS som leverandør og servicepartner ved innkjøp av lasermaskin.

Snakk med Alvøen AS om ditt merkebehov

Alvøen AS er din solide maskinleverandør og engasjerte servicepartner. Vi leverer lasermaskiner for permanent merking. Kontakt oss i dag for en hyggelig prat om ditt merkebehov. Vi har lang erfaring med merkesystemer og veileder deg for å finne den maskinen som passer ditt merkebehov.

Last ned PDF brosjyre

Related articles