CO2 vs. Fiber vs. UV-lasere – Hva er forskjellen?

Hver laser er unik og egnet for ulike materialer og oppgaver. Les mer om egenskapene til de ulike systemene her.

Alle typer laser er unike, og hver enkelt passer til forskjellige materialer og oppgaver. Faktisk, selv innenfor én type laser-kildeteknologi, finnes det variasjoner i kvalitet, type, kraft og allsidighet.

Laserablasjon med Lotus lasermerkemaskiner

HVORDAN VET DU HVILKEN TYPE DU SKAL BRUKE?

For å gjøre det enklere å forstå, skal vi dele det inn i de tre hovedtypene av laser. Alle er i stand til å merke eller gravere til en viss grad, men ikke alle vil fungere effektivt, så vi vil se på fordelene og ulempene med hver av dem.

Lenger ned på siden finner du informasjon om teknologien, hvordan den fungerer, og en rask referansetabell. Hvis du vil vite hvilken type som passer best til materialet ditt, er du velkommen til å ringe oss eller sende en e-post til teamet vårt.

  FIBER ULTRAVIOLET CARBON DIOXIDE
 
Fiber Laser Engravers
UV Laser Marking Machines
CO2 Laser Cutters
 
Read more about Fiber View UV Laser Systems Read more about CO2
Marking Metals, Plastics, Leather, Stone Almost Everything x
Engraving Metals, some plastics x Plastics, Acrylic, Wood, Leather
Cutting
Thin Metals, Glass*
 
Thin films, PCB, Paper
 
Most Materials
 
Industries Jewellery, Electronics, Automotive, Aerospace, Personalisation Glassware, Personalisation, Traceability, Medical, Military, Aerospace Fabrication, Garments, Woodwork, Leatherwork, Education.

HVILKE FORDELER HAR EN UV LASER?

UV-lasere fungerer litt annerledes enn CO2 eller Fiber, da de ikke skader materialene rundt overflaten, ved å bruke en langt lavere kraftform for merking. Dette gjør dem til de beste av flokken når det kommer til "merking", egnet for alt fra frukt, til glass, teflon, diamant, silikon, plast og edle metaller. Du kan virkelig merke nesten hva som helst med en UV-lasergravør !

Hvordan fungerer UV-lasermarkeringssystemer?

UV-lasere, som opererer ved 355nm, har mye kortere bølgelengde enn de andre teknologiene her. Ved å bruke en prosess som kalles "kald prosessering", skyter UV-lasere høyenergifotoner i det ultrafiolette spekteret som bryter de kjemiske bindingene i materialet som får materialet til å gjennomgå ikke-termiske prosessskader. Denne prosessen produserer ikke termisk deformasjon (varmeskade) på de indre lagene og nærliggende områder av målområdet. 

En UV-lasers bølgelengde er en tredjedel av standard bølgelengdelasere, derfor ofte referert til som tredje-harmonisk generasjon (THG) lasere. Denne bølgelengden oppnås ved å føre en standard bølgelengdelaser ved 1064 nm gjennom en ikke-lineær krystall, redusere den til 532 nm, denne føres deretter gjennom en annen krystall, og reduserer bølgelengden ytterligere, ned til arbeidstiden 355 nm.

En kortere bølgelengde viser mange fordeler som egner seg til en rekke bransjer med bruksområder innen plast- og glassmerking. Sammenlignet med de andre vanlige laserbølgelengdene (532nm og 1064nm), har UV-lasere en høy absorpsjonshastighet over et bredt spekter av ofte behandlede materialer, inkludert metall, plast og glass. Den høye absorpsjonshastigheten skyldes samspillet UV-lys har med atombindinger i materialet. Når de utsettes for UV-lys, brytes atombindingene i motsetning til at materialet fordamper eller smelter. Dette reduserer den varmepåvirkede sonen (HAZ) og er grunnen til at UV-lasere får navnet "kalde lasere", som krever mindre kraft for å oppnå et merke sammenlignet med andre bølgelengder av lys.

Oppsummert er UV-merkingsprosessen ekstremt fin og kontrollert, noe som gjør den utmerket for delikat eller nøyaktig arbeid. På grunn av prosessen denne teknologien bruker, er imidlertid et UV-lasermerkingssystem normalt ikke egnet for gravering eller skjæring.

Fordeler

 • Egnet for merking av det bredeste spekteret av materialer
 • Flott for delikat, nøyaktig arbeid
 • Svært lavt strømbehov
 • Lang levetid og vedlikeholdsfri periode

Ulemper

 • Ikke særlig egnet for kutting eller gravering, bortsett fra noen få bruksområder som tynnfilm, PCB etc.
 • Dyrere enn CO2

 

UV-APPLIKASJONER

UV kan brukes på et bredt spekter av materialer, glass er en av de mest populære bruksområdene på grunn av de eksepsjonelt fine detaljene som kan oppnås.

FIBERLASER - PERFEKT FOR METALLER

Fiberlasere er det beste alternativet for delmerking, gravering og spesielt metall. De er svært godt etablert i mange bransjer og finnes ofte på produksjonslinjer, verksteder og mer over hele verden. Fiberlasere som opererer i 1 μm-regionen har evnen til å merke nesten nok alle metaller som finnes i industrien. Med sin stabile arkitektur, strålekvalitet, høye effektuttak og effektivitet er det ikke rart at fiberlaseren er den mest brukte markeringslaseren på markedet til dags dato. 

De opererer ved bølgelengden på 1064 nm og er veldig godt egnet for metaller, men kan også operere på et mye bredere utvalg av materialer. Dette er grunnen til at de er det vanligste valget for sporbarhetsmerker som strekkoder, QR-koder og tekst. Dessuten blir bruken deres til annen grafikk på ting som personlige gjenstander, brytere, telefoner, smykker mer populær dag for dag.

Hvordan fungerer fiberlasergravere?

Når en fiberlaser møter et objekt, fordamper den overflatematerialet for å eksponere dypere materiale, i hovedsak "utskjæring" av kjemiske og fysiske endringer. Disse endringene er forårsaket av lysenergien (fotonene) som reagerer i målområdet.

Fiberlasere har en høy elektro-optisk konverteringseffektivitet, i lekmannstermer betyr dette at de konverterer mer av energien til lys (sammenlignet med CO2). I virkeligheten betyr dette at fiberlasersystemer krever mindre kraft for å frembringe et materiale, noe som resulterer i et lavt strømforbruk for en fiberlasermerkingsmaskin.

Typer fiberlasere

Det er to vanlige typer fiberlaser du finner tilbudt fra produsenter, vi tilbyr begge typer for å passe brukerens budsjett. Hovedforskjellen mellom disse typer teknologi er variasjonen av pulsbredde og frekvens.

Q-Switched

Disse pleide å være den vanligste typen fiberlaserkilde, det er også den billigste. De er vanligvis ikke like effektive og har heller ikke et så bredt spekter av pulsmodulasjoner. I sin tur betyr dette at de er mindre fleksible enn en MOPA-laser og er mye mer utsatt for å deformere forskjellige materialer.

MOPA

En MOPA-laser er mye mer fleksibel, de har blitt langt mer populære og allment tilgjengelige, men ikke alle MOPA-systemer er like. Gode ​​MOPA-systemer vil ha et bredt spekter av pulsbredde- og frekvensjusteringer tilgjengelig, de kan passe til flere materialer og er mindre utsatt for å skape uønskede deformasjoner når de er konfigurert riktig. Men som nevnt er MOPA-laserkilder ganske varierte i seg selv, med både kvalitet og modulasjonsallsidighet som varierer mellom produsenter. Dessverre er det nå mange MOPA-systemer på markedet med bare en eller to Pulse Widths og PRF0, de vil bli markedsført som egnet for metall, men vil ikke være spesielt gode på det da du realistisk vil ha oppover 5 Pulse Widths for å fungere effektivt (våre egne systemer har 16).

Alle Lotus Laser Systems' fiberlasere inkorporerer MOPA-teknologien, og hver har evnen til å lage svært kortvarige pulser (og derfor lavere pulsenergier), noe som reduserer varmen som tilføres materialet. Denne reduksjonen i den varmepåvirkede sonen (HAZ) gir fordeler ved merking av metall og plast som mindre brenning i kantene, og en mer homogen markering med høyere kontrast.

Fordeler

 • Allsidig bruksområde
 • Lang levetid og vedlikeholdsfri periode
 • Raske graveringshastigheter

Ulemper

 • Dyrere enn CO2-lasere
 • Mindre allsidig for merking enn UV
 • Ikke egnet for enkelte organiske materialer (tre, glass, stoff osv.)

VÅRE MASKIN ANBEFALINGER

Her hos Lotus Laser Systems produserer vi alle typer lasermaskiner, bygget i Storbritannia og i stand til å passe nesten alle bruksområder. Ekspertene våre er alltid tilgjengelig for å hjelpe og anbefale deg hvilken konfigurasjon som passer best for dine behov.

Meta-C • Fiberlasergraveringsmaskin

 

Først introdusert i 2012 og nå i sin 7. inkarnasjon, Meta-C MOPA fiberlasergraveringsmaskinen er bygget for 24/7 bruk over flere tiår, den har en merittliste med nesten null feil over millioner av feilfrie operasjoner og har vår nyeste 3D-laser hode (3-akse).

Bjelkelevering Laser type Effekt (W)
3D (3-akse) MOPA Fiber 30-80

Meta-C UV • UV-lasermerkemaskin

Som en av de første kommersielt tilgjengelige UV-lasermarkeringsmaskinene, er Meta-C UV i stand til å merke praktisk talt alt. Designet for å betjene kommersielle og industrielle sektorer, bygget med vårt tidstestede Meta-C-chassis, med en forventet levetid på over 15 år.

Bjelkelevering Laser type Effekt (W)
3D (3-akse) Ultrafiolett 4-15

Meta-C CO2 • Laseretsemaskin

Meta-C CO2 laseretsingsmaskinen er bygget for etsing og gravering i rask hastighet, og er et annet beist enn Blu-systemene våre, bygget i Gen7 Meta-C-chassiset, denne 3D (3-akse) Galvo CO2-laserkilden er ekstremt nøyaktig og kommer i et bredt spekter av strømalternativer.

Bjelkelevering Laser type Effekt (W)
3D (3-akse) CO2 60-80W

Last ned PDF brosjyre

TAGS: LOTUSLASER, FIBERLASER, UVLASER, MOPAFIBER, METAC, NMETA, METAXY, META-C, MERKESYSTEMER, METALLMERKING, LASERSYSTEMER, LASERMERKING, 3-AKSE, PLAST, GLASSMERKING, DELEMERKING, SKILT, TERMOS, AUTOMASJON, 2-AXIS, 30WATT, 60WATT, 70WATT

Related articles