Materialer for laserkutter- og gravering

Oppdag mulighetene i et bredt utvalg materialer

Materialer for lasermerkemaskiner

En lasermerkemaskin (også kalt Co2 laserkutter, lasergraveringsmaskin, skiltmaskin, merkesystem eller fiberlaser) kan bearbeide et bredt utvalg av materialer som tre, akryl, plast, skinn, papir, glass, stein, gummi, skum, kork og metallbelagte materialer.

Innhold

  1. Materialer for lasermerkemaskiner
  2. Lasergraveringsmaskintyper og bruk
  3. Laserkutting og -gravering i tre
  4. Merking av metaller som 316 stål, eloksert aluminium, messing og bruk av CO2-metallmerkespray
  5. Merking av metall med fiberlaser
  6. Tolags laminater traffolyt graveringsplater
  7. Akryler for laser
  8. Laserkutting og gravering av papp og papir
  9. Klebematte for gravering
  10. Snakk med oss om ditt merkebehov

Maskinens evne til å både gravere og skjære åpner for en rekke kreative og praktiske bruksområder, fra kunst og håndverk til industriell produksjon.

Graveringsmaterialer laminater finer mdf akryl for laser

Lasergraveringsmaskintyper og bruk

De ulike typene lasergraveringsmaskinene har ulike bruksområder og er spesielt utviklet for å gravere og kutte i spesifikke materialer. En CO2 laser er for eksempel helt super til å gravere og kutte de fleste materialer. En fiberlaser er ideel for merking direkte på alle typer ubehandlet metall og plast uten bruk av merkespray. Det finnes også hybrid lasergraveringsmaskiner som har begge funksjonene kombinert.

Se vårt utvalg av lasermaskiner for gravering og kutting her

Laserkutting og -gravering i tre

Lasergravere Tre Finer MDF med laserkutter

En CO2 laser er ideel for bearbeiding av mdf, kryssfinér, eik og andre tretyper. Trearbeidere har i økende grad tatt i bruk lasergraveringsmaskiner til sine prosjekter, og dette skyldes fleksibiliteten og nøyaktigheten som laserteknologi tilbyr.

Treskjæring og -gravering er blant de mest populære anvendelsene for lasere, da de kan omfatte en mangfoldighet av ulike prosjekter. Epilog Lasersystemer kan brukes til nesten alle typer trevirke du kan tenke deg, enten det er skap, bilderammer eller knivskaft. Uansett om du arbeider med løvtre, finér, innleggsarbeid, MDF, kryssfinér, valnøtt, eik eller kirsebær, gir lasersystemet deg muligheten til å lage fantastisk intrikate graverte bilder.

Merking av metaller som 316 stål, eloksert aluminium, messing og bruk av CO2-metallmerkespray

Lasermerke metall med Epilog laser

Direkte merking eller merking med merkespray med en CO2 laser

CO2-lasermaskiner kan direkte merke en rekke belagte metaller som eloksert aluminium eller pulverlakkert stål. Imidlertid reflekterer ubehandlet metall vanligvis bølgelengden til en CO2-laser, og derfor kreves det vanligvis en fiberlaserkilde for direkte merking.

Om du skal merke direkte på på ubehandlede metaller for eksempel titan eller nikkelbelegg med en CO2 laser trenger du et medie som kalles for metallmerkespray eller pasta for å lage farget permanent merking

Forhåndsbehandlingsprosessen med merkespray er enkel, og selv om den ikke fjerner metallmaterialet, gir merkesprayen deg et varig og permanent hevet merke på metallproduktene. Alvøen AS lagerfører den mest vanlige typen merkespray- pasta CerMark. Spray på og la løsningen tørke, derretter graverere du som normalt. Varmen fra laserstrålen binder løsningen til metallet, noe som resulterer i et permanent merke som kan være svart, sølvfarget eller glitrende, avhengig av metallet og løsningen som brukes, når man bruker en CO2-lasermaskin.

Merking av metall med fiberlaser

Med en fiberlaser kan du merke direkte på ubehandlet metall uten bruk av metallmerkekspray eller annet merkemedie. Fordelen med denne typen teknologi er at du unngår forhåndsbehandling av materialet og graveringsprossessen går raskere. Du kan merke dyp gravering, hvit merking og dyp sort merking. I tillegg til å merke direkte på metall kan du også merke direkte på keramikk, stein og ulike typer plast.

Tolags laminater traffolyt graveringsplater

Graveringsplate laminat traffolyte for laser

Gravering med laser har virkelig tatt graveringsbransjen til nye høyder. Det er nå enklere å gravere i materialer som plaslaminater med høy presisjon og full manuell kontroll.

Plastlaminater (ofte kalt taffolyte eller graveringsplate) har lenge vært en favoritt blant gravører. Dette er plastplater med to farge-lag. Et tykkere lag med som oftest et tynt topplag som fjernes med gravering for å få frem grafikk.

Dette er laminater som kommer i et bredt utvalg utviklet for ulike formål, overflatestyrke, farger og tekstur. Du kan også finne denne typen laminater som er laget for helt spesielle formål som f.eks etterlysende plater, reflekterende, taktilt materiale for blindeskrift og taktil skilting, kjemikalieresistent materiale og folier for gravering med laser.

Akryler for laser

Akryl for laser Perspex akrylglass

Akryl (også kalt Perspex eller Plexiglass) er et populært materiale for laserfresing og gravering på grunn av dets allsidighet, holdbarhet og rimelige kostnad. Når du bruker akryl i laserapplikasjoner, er det viktig å velge riktig type akryl og justere laserinnstillingene for å oppnå ønsket resultat.

En viktig faktor å ta hensyn til når du bruker akryl i laserapplikasjoner er materialets tykkelse. Tykkere akryl krever mer kraft for å skjære gjennom, mens tynnere akryl kan smelte eller deformeres hvis laseren er for kraftig. Det er viktig å teste ulike laserinnstillinger for å finne den optimale kraften og hastigheten for å skjære og gravere akryl av forskjellige tykkelser.

Laserkutting og gravering av papp og papir

Trepapp for laserskjæring og lasermerking

Et rimelig materiale som skjærer godt med laser. Trepapp har, som beskrivelsen tilsier, mer tremateriale enn bokpapp, og gir mindre brente kanter og har generelt bedre skjæreegenskaper.

Silkboard for laserskjæring og lasermerking

Hvit papp, begge sider høy oveflatekvalitet hvit,  Skjærer meget godt og hurtig i laser.

Klebematte for gravering

Klebematte seklema for laser og fres

En klebematte, som ofte brukes i gravering og skjæring med lasermaskiner.

Festing av materialet: Hovedformålet med en klebematte er å feste materialet som skal graveres eller skjæres til graveringsoverflaten. Det tynne gummibelegget på matten skaper en sklisikker overflate som holder materialet på plass, noe som er spesielt nyttig når det gjelder tynne eller små deler som ellers kan bevege seg eller bli flyttet under graveringen.

Forhindring av slipp og forskyvning: Klebematten hjelper til med å forhindre at materialet glir, sklir eller forskyver seg under graveringen. Dette sikrer nøyaktighet og konsistens i graveringen eller skjæringen, spesielt når det er behov for presise detaljer eller flere repetisjoner av samme mønster.

Enkel fjerning og gjenbruk: En annen fordel med klebematten er at den kan fjernes og gjenbrukes. Etter at graveringen eller skjæringen er fullført, kan materialet enkelt løsnes fra matten, og matten kan rengjøres eller gjenbrukes for andre prosjekter.

Snakk med oss om ditt merkebehov

Alvøen AS er din solide maskinleverandør og engasjerte servicepartner. Vi leverer lasermaskiner og materialer for permanent merking. Vi har lang erfaring med varig merking og veileder deg for å finne den maskinen som passer ditt merkebehov.

Vi har siden starten levert over 3500 maskiner til kunder med forskjellig merkebehov. Vi leverer også materialer. Vi har Norges største utvalg av plater og emner for merking lagerført. Kontakt oss for en uforpliktende og hyggelig samtale.

Back to Top

Related articles